Podologie ruimte

Loopbaan

Scan

Zolen

Loop

Podologie in de Sportwereld.

Podologie is een therapie die zich net als podotherapie richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet, bestaande uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen-en zoolcorrecties.
Ook klachten aan het houdings-en bewegingsapparaat (bijv. specifieke rugklachten) die door voetklachten worden veroorzaakt, kunnen door de podologie worden voorkomen en behandeld.

Register Sportpodologie

Podologen spelen een belangrijke rol binnen het veld van gezondheidzorg. Het beroep “podoloog” is niet beschermd, dat impliceert dat eigelijk iedereen zich “podoloog” mag noemen. Mede daarom is er een landelijke organisatie opgericht waar alleen podologen zich kunnen inschrijven die aan bepaalde eisen voldoen.                                                                 Deze eisen hebben betrekking op:
• De genoten opleiding
• Aard van de verleende zorg
• Tarifering
• Protocollering
• Na- en bijscholing en kwaliteitsbewaking hiervan
Deze landelijke organisatie voor de podologie (“LOOP”) beheert de registers van ingeschreven leden en alleen zij mogen zich REGISTER-SPORTPODOLOOG noemen.

Onze Registersportpodologen zijn ook aangesloten bij Stichting LOOP.

Feitelijk zouden we elke dag nieuwe voeten moeten krijgen

We hebben bij de geboorte maar een stel voeten gekregen, maar we gebruiken ze voor tien. Of niet soms?
We hebben dagelijkse voeten, werkvoeten, sportvoeten, modevoeten, dansvoeten en ga zo maar door.
Als al die voeten gezond zijn (en blijven), loopt alles naar wens.
Maar gaat er "iets mis", dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben.
En er gaat regelmatig "iets mis". 70% van de Nederlandse bevolking komt in aanraking met voetklachten.

Voetklachten kunnen pijnlijk uit de hand lopen.

Voetklachten worden vaak voor lief genomen. Het gaat wel weer over, denkt men. Maar als je er niets aan doet, worden het slepende klachten en die kunnen weer nieuwe klachten veroorzaken. Want gevoelige en slechte voeten kunnen van grote invloed zijn op de werking van het mechanisme dat de houding en beweging van ons lichaam bepaalt. Zo kunnen plat- en holvoeten leiden tot rugklachten en verkeerd gekozen schoeisel kan klachten veroorzaken in het algehele houdings-en bewegingsapparaat.
Scheefstand in de basis van de voet kan tot houdingsveranderingen leiden in de knieën heupen en rug. Daardoor kan een totaal verkeerde manier van lopen en staan in de hand worden gewerkt.
Onze voeten zijn het fundament van ons lichaam. Daar staan we op.
Zo kan het zijn als iemand te veel op de "buitenkant" van de sportschoen loopt, hij/zij kniepijn oploopt (een "lopersknie").

Wie kan er bij ons terecht

Een register-sportpodoloog valt binnen het sport-2 segment.
In dit segment richt men zich op het maken van individuele aanpassingen aan een sportschoen of aan het sportvoetbed.
Dit gebeurt ter voorkoming en behandeling van klachten in het algehele houdings-en bewegingsapparaat die zich tijdens het sporten openbaren.

Het gaat uiteraard om klachten die hun oorsprong vinden in de voet.
Ieder die klachten ervaart als pijn in de voet, enkelpijn, kniepijn, heup-, rug-of schouderpijn die ontstaan vinden in de voet kunnen door ons worden onderzocht en behandeld.
Wij zullen op onze loopbaan een "gangbeeldanalyse" opnemen (is de wijze waarop iemand loopt) en vertalen de aldus verkregen gegevens van het onderzoek in een therapieplan.
Daaruit vloeit een advies voort over een inlegzool, die een corrigeerde stabiliseerde en/of accommoderende werking kan hebben.

Loopbaan
Scan
Zolen
Loop